CIASTO BRZOSKWINIOWE

  • 30 dag masła
  • 30 dag cukru
  • 5 jajek
  • po 15 dag zmielonego maku i zmielonych migdałów
  • 30 dag mąki
  • 1 mała torebka proszku do pieczenia
  • 1 mała torebka cukru waniliowego
  • 150-200 ml mleka
  • 1 kg brzoskiń obranych, bez pestek i obgotowanych w syropie z cukru lub 1 duża puszka brzoskwiń w syropie
Osącz brzoskinie z syropu, każdą połówkę przekrój jeszcze raz na pół. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, kolejno dodawaj po jednym żółtku. Wymieszaj mąkę z migdałami, makiem i proszkiem do pieczenia, dodawaj po łyżce do masyna zmianę z mlekiem. Ciasto powinno być dość gęste, użyj zatem tylko tyle mleka, ile to będzie konieczne. Na koniec delikatnie połącz ciasto z ubitymi na sztywno białkami i rozsmaryj je na blasze wyłożonej pergaminem. Obłóż brzoskwiniami, piecz 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C (z włączonym termoobiegiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz