CIASTO GRUSZKOWE

ciasto:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1 i 1/4 + 1 łyżka cukru
  • 3 duże jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżka śliwowicy lub grappy
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 1/2 szklanki rodzynek lub pokrojonych na kawałeczki suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki uprażonych orzeszków piniowych lub pokrojonych w słupki migdałów
  • mąka i masło do formy
sos:
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 dag masła
  • 1/4 szklanki gęstej śmietany (36 proc.)
  • 1 łyżka śliwowicy lub grappy
Zrób ciasto: rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Tortownicę nasmaruj masłem i wysyp mąką. W jednej misce wymieszaj mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. W drugiej utrzyj mikserem masło z 1 i 1/4 szklanki cukru. Gdy masa będzie puszysta, kolejno wbijaj po jednym jajku, cały czas ucierając. Potem zmniejsz obroty miksera i dodawaj po łyżce cynamonową mąkę na zmianę z mlekiem. Na koniec wlej alkohol i ucieraj jeszcze przez minutę. Gruszkę obierz, oczyść z pestek, pokrój w kostkę i dodaj do ciasta razem z rodzynkami i orzeszkami. Lekko wymieszaj. Ciastem napełnij formę, wierzch posyp resztą cukru. Piecz na środkowym poziomie piekarnika 40-50 minut. Ciasto ostudź w formie. Przygotuj sos: utrzyj mikserem jajka z cukrem i cynamonem. Do metalowej miseczki włóż masło i roztop je na parze. Powoli, stale ucierając, wlewaj ubite jajka. Ciągle miksując, podgrzewaj sos na parze jeszcze około 6-7 minut, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia, wymieszaj ze śmietaną i alkoholem. Ciasto wyjmij z formy, pokrój na porcje i podawaj z ciepłym sosem.
Ewa Gawlik. Gruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz