NALEWKA ŻMUDZKA

  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 1 litr spirytusu
  • 1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
Śliwki wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, przykryj podwójnie złożoną gazą. Pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej. Następnie zlej nalewkę i przecedź ją przez gęste sito. Do rondelka wsyp rutę, wlej szklankę wrzącej wody, przykryj i zostaw na płytce na malenkim ogniu na 10-15 minut. Napar przecedź, dodaj cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny przelej do dużego rondla. Zagotuj, zdejmij z ognia. Do gorącego naparu wlej przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszaj, ostudź, przelej do butelek. Sczelnie zamknij i wynieś w chłodne miejsce. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi. Podaje się ją w malańkich kieliszkach - jest naprawdę mocna!
 
Jean Simeon Chardin. Martawa natuta z owocową nalewką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz