RYŻ - jak chleb

Japonia to kraj produktów jadanych na surowo. Ryż jest wyjątkiem - musi być gotowany. Choć jego uprawa wymaga ciężkiej pracy, białe ziarno przez wieki stanowiło podstawę wyżywienia.
白米     W dawnych czasach Japończycy wierzyli, że sadzonka ryżu jest ucieleśnieniem bóstw. Do dziś sadzi się go i zbiera z zachowaniem specjalnej ceremonii. Jest podawany do każdego codziennego posiłku. Niegdyś był podstawą wyżywienia, głównym źródłem węglowodanów, dzisiaj jest raczej dodatkiem. Bywał i nadal bywa jedzony na śniadanie. Kończy też każdy posiłek. Nauczono się wyrabiać z niego trunek poświęcony bogom - sake. Wytwarza się też słodkie wino ryżowe - mirin, a smakowym dodatkiem do wielu potraw jest ryżowy ocet. Posiłki są nazywane "ryż poranny - asagohan, "ryż południowy" - hirugohan, "ryż wieczorny" - bangohan. W Japonii ryż pełni funkcję chleba.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz