- 2 łyżki masła
- 1 cebula dymka
- 1 średni por
- 25 dag pieczarek
- 4 jajka na twardo
- pół szklanki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- mielona słodka papryka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatałowa do smaku
W trakcie gotowania dodać sól, pieprz i mieloną gałkę muszkatałową. Na maśle poddusić posiekaną dymkę i pokrojoną w drobny makaronik białą część pora. Dusić 4 minuty, dodać paprykę, pieprz, sól.
Dodać posiekane pieczarki i doprawiając solą oraz pieprzem, dusić jeszcze 6 minut. Na dno naczynia do zapiekania wylać połowę sosu, na nim ułożyć cebulę i pora, dalej pokrojone w plasterki jajka na twardo i znów sos. Posypać startym serem. Zapiekać około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temeperatury 200 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz