Jaja po bretońsku

Bretończycy o tym daniu nie słyszeli, ale nam smakuje.
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula dymka
  • 1 średni por
  • 25 dag pieczarek
  • 4 jajka na twardo
  • pół szklanki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • mielona słodka papryka
Na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatałowa do smaku
Rozpuścić masło w garnku, dodać mąkę, kiedy się spieni i zbieleje, dolać mleko. Gotować, mieszając, do zgęstnienia. Gdyby utworzyły się grudki - zmiksować.
W trakcie gotowania dodać sól, pieprz i mieloną gałkę muszkatałową. Na maśle poddusić posiekaną dymkę i pokrojoną w drobny makaronik białą część pora. Dusić 4 minuty, dodać paprykę, pieprz, sól.
Dodać posiekane pieczarki i doprawiając solą oraz pieprzem, dusić jeszcze 6 minut. Na dno naczynia do zapiekania wylać połowę sosu, na nim ułożyć cebulę i pora, dalej pokrojone w plasterki jajka na twardo i znów sos. Posypać startym serem. Zapiekać około 8 minut w piekarniku nagrzanym do temeperatury 200 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz