- świeży okoń morski
- 6 małych ośmiorniczek
- 2 oczyszczone kalmary pokrojone w krążki
- 4 świeże krewetki
- 30 dag świeżych małży
- 20 dag polenty instant
- kilka pomidorków koktajlowych
- 20 dag zmiksowanych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki bialego wytrawnego wina
- 4 łyżki oliwy
- papryczka chili bez pestek
- garśc świeżych liści bazylii
- sól, pieprz
Rozgrzać na patelni oliwę z siekanym czosnkiem i chili. Dodać pokrojoną na kawałki rybę i owoce morza. Zalać białym winem i smażyć kilka minut, dodać zmiksowane pomidory, bazylię, sól, pieprz i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Chwilę gotować. Zagotować 750 ml wody z solą i łyżką masła. Stopniowo sypać polentę, mieszając. Po 6 minutach, kiedy stanie się sztywna i kleista, umieścić na stolnicy i rozwałkować na grubość 2,5 centymetra. Po wystygnięciu kroić na kawałki. Podawać z cacciucco i grillowanym żytnim chlebem.
Martwa natura (owoce morza). Druga połowa XIX wieku, malarz nieznany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz