CACCIUCCO Z LIVORNO

  • świeży okoń morski
  • 6 małych ośmiorniczek
  • 2 oczyszczone kalmary pokrojone w krążki
  • 4 świeże krewetki
  • 30 dag świeżych małży
  • 20 dag polenty instant
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 20 dag zmiksowanych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół szklanki bialego wytrawnego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • papryczka chili bez pestek
  • garśc świeżych liści bazylii
  • sól, pieprz
Rozgrzać na patelni oliwę z siekanym czosnkiem i chili. Dodać pokrojoną na kawałki rybę i owoce morza. Zalać białym winem i smażyć kilka minut, dodać zmiksowane pomidory, bazylię, sól, pieprz i pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Chwilę gotować. Zagotować 750 ml wody z solą i łyżką masła. Stopniowo sypać polentę, mieszając. Po 6 minutach, kiedy stanie się sztywna i kleista, umieścić na stolnicy i rozwałkować na grubość 2,5 centymetra. Po wystygnięciu kroić na kawałki. Podawać z cacciucco i grillowanym żytnim chlebem.

Martwa natura (owoce morza). Druga połowa XIX wieku, malarz nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz