- 3/8 litra białego wina
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 mała cebula
- koperek do smaku (świeży lub suszony)
- 1 marchewka
- 1 listek laurowy
- 2 ziarenka jałowca
- 4 porcje fileta z dorsza (200 g każda)
- 1/4 litra śmietany
- po 100 g marchwi, porów i zielonego selera
- zielony marynowany pieprz
- masło do posmarowania formy
W osobnym małym garnuszku gotować 10 minut śmietanę. W tym czasie obrać marchewkę, umyć seler i jedno i drugie pokroić w cienkie paseczki. Pory oczyścić, przepołowić je wzdłuż na pół, następnie pokroić w plasterki i bardzo dokładnie umyć. Jarzyny zblanszować, wkładając je na 1-2 minuty do gotującej się osolonej wody, następnie wyjąć je i pozostawić do ocieknięcia. Ułożyć jarzyny na rybie. Śmietanę solidnie doprawić solą, zielonym pieprzem oraz koperkiem i polać nią potrawę. Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st.C i zapiekać przez 8-10 minut.
Georges Braque. Czarne ryby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz