ZAPIEKANE FILETY Z DORSZA

(proporcje dla czterech osób)

  • 3/8 litra białego wina
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 mała cebula
  • koperek do smaku (świeży lub suszony)
  • 1 marchewka
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka jałowca
  • 4 porcje fileta z dorsza (200 g każda)
  • 1/4 litra śmietany
  • po 100 g marchwi, porów i zielonego selera
  • zielony marynowany pieprz
  • masło do posmarowania formy
Przygotować wywar. W tym celu wlać do garnka wino, dosypać do niego sól, dodać obraną i przepołowioną cebulę, koperek, obraną i wymytą marchewkę, listek laurowy oraz ziarenka jałowca. Całość gotować około 5 minut. Rybę wymyć pod zimną wodą, osuszyć, włożyć do wywaru i podgotować delikatnie przez 10 minut. Wyjąć rybę, przy pomocy łyżki cedzakowej i pozostawić do ocieknięcia. Formę do zapiekania obficie wysmarować masłem i delikatnie ułożyć w formie filety rybne.
W osobnym małym garnuszku gotować 10 minut śmietanę. W tym czasie obrać marchewkę, umyć seler i jedno i drugie pokroić w cienkie paseczki. Pory oczyścić, przepołowić je wzdłuż na pół, następnie pokroić w plasterki i bardzo dokładnie umyć. Jarzyny zblanszować, wkładając je na 1-2 minuty do gotującej się osolonej wody, następnie wyjąć je i pozostawić do ocieknięcia. Ułożyć jarzyny na rybie. Śmietanę solidnie doprawić solą, zielonym pieprzem oraz koperkiem i polać nią potrawę. Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st.C i zapiekać przez 8-10 minut.

Georges Braque. Czarne ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz