- 2 sztuki świeżej makreli
- 2 ząbki czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- masło
- sól
MAKRELA - to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych, niedrogich ryb morskich dostępnych na naszym rynku.
Makrela zawiera witaminy: A, B1, B2, D, E, PP, beta-karoten oraz jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, sód i selen. Jest bogatym źródłem koenzymu Q10, który ogólnie mówiąc opóźnia proces starzenia się. Ponadto ma kwasy tłuszczowe omega-3, które przeciwdziałają:
- zmianom miażdżycowym,
- reumatoidalnym zapaleniom stawów
- ryzyku zawału serca i zatoru w mózgu,
- depresji i poprawiają nastrój.
Makrela i inne ryby morskie powinny gościć na naszych stolach przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Pierre Auguste Renoir. Ryby.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz