PIECZONA MAKRELA


  • 2 sztuki świeżej makreli
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • masło
  • sól
Czosnek, natkę i suszone pomidory drobniutko kroimy. Dodajemy olej i sok z cytryny, mieszamy, pozostawiamy w miseczce. Umyte ryby (bez głów) solimy na zewnątrz i od środka. Do wnętrza makreli wkładamy 1/2 marynaty z miski. Przekładamy rybę na folię aluminiową. Obsypujemy pozostałością marynaty i wiórkami masła. zawijamy folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C na 30 minut.

MAKRELA - to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych, niedrogich ryb morskich dostępnych na naszym rynku.
Makrela zawiera witaminy: A, B1, B2, D, E, PP, beta-karoten oraz jod, fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, sód i selen. Jest bogatym źródłem koenzymu Q10, który ogólnie mówiąc opóźnia proces starzenia się. Ponadto ma kwasy tłuszczowe omega-3, które przeciwdziałają:
- zmianom miażdżycowym,
- reumatoidalnym zapaleniom stawów
- ryzyku zawału serca i zatoru w mózgu,
- depresji i poprawiają nastrój.
Makrela i inne ryby morskie powinny gościć na naszych stolach przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Pierre Auguste Renoir. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz