- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 2 cebulki dymki
- 1 łyżka ulubionych ziół (kolendra, natka pietruszki, koperek)
- 2 łyżki oliwy
- sól
Kaszę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki wody i dodaj masło. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw. Warzywa umyj. osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior. Warzywa pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Aldona Pomiatowska. Martwa natura z papryką, czosnkiem i koprem w wazonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz