SAŁATKA Z KASZĄ JAGLANĄ


  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • 1 cukinia
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 2 cebulki dymki
  • 1 łyżka ulubionych ziół (kolendra, natka pietruszki, koperek)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
Kaszę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki wody i dodaj masło. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw. Warzywa umyj. osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior. Warzywa pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

Aldona Pomiatowska. Martwa natura z papryką, czosnkiem i koprem w wazonie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz