WŁOSKA ZUPA KREMOWA
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki śmietanki 30%
- 40 g masła
- 3 łyżki mąki
- 1 mały brokuł
- 2 cukinie
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj, mieszając przez około minutę. Zestaw z ognia, dodaj mleko, bulion i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wstaw z powrotem na gaz, zagotuj, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje, 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące.
Julie Galante. Brokuły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz