WŁOSKA ZUPA KREMOWA


  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 40 g masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 mały brokuł
  • 2 cukinie
  • 1/4 szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj, mieszając przez około minutę. Zestaw z ognia, dodaj mleko, bulion i śmietankę i dokładnie wymieszaj. Wstaw z powrotem na gaz, zagotuj, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieje, 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty parmezan, pokrojoną w półplasterki cukinię i brokuły podzielone na małe różyczki. Gotuj jeszcze około 10 minut tak, aby warzywa były miękkie, ale jeszcze chrupiące.

Julie Galante. Brokuły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz