- 6 dojrzałych bananów
- 3 limonki lub małe cytryny
- 4 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- parę kropli olejku rumowego
- 1/2 litra lodów waniliowych
Banany przekrój wzdłuż na pół, miejsca przecięcia posmaruj sokiem z jednej limonki. Piecz na rozgrzanym grillu skórką do dołu 4 minuty. W garnuszku roztop 2 łyżki masła, dodaj cukier, olejek rumowy i sok z dwóch limonek. Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Pozostałym masłem posmaruj przecięcia bananów i przewróć je na grillu. Piecz około 5 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj polane sosem rumowym, z gałką lodów waniliowych.
Debra Sisson. Banany na talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz