BANANY W SOSIE RUMOWYM


  • 6 dojrzałych bananów
  • 3 limonki lub małe cytryny
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • parę kropli olejku rumowego
  • 1/2 litra lodów waniliowych
Banany przekrój wzdłuż na pół, miejsca przecięcia posmaruj sokiem z jednej limonki. Piecz na rozgrzanym grillu skórką do dołu 4 minuty. W garnuszku roztop 2 łyżki masła, dodaj cukier, olejek rumowy i sok z dwóch limonek. Zagotuj i mieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia. Pozostałym masłem posmaruj przecięcia bananów i przewróć je na grillu. Piecz około 5 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podawaj polane sosem rumowym, z gałką lodów waniliowych.

Debra Sisson. Banany na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz