- 300 g polędwicy lub szynki
- 1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki)
- 20 plasterków żółtego sera
- masło do posmarowania
- pomidorki koktajlowe
- ogórek
- gałązki rozmarynu lub estragonu do dekoracji
ROZMARYN
Rozmaryn ma
charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką
nutą imbiru.
Smak rozmarynu
doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną,
wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak
szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak
szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z
ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele
zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.
Można
wykorzystać zarówno kwiaty i liście rozmarynu, tak i do gotowania jak i do
dekoracji potraw. Przed posypaniem żywności należy zmiażdżyć lub zmielić
kolczaste liście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz