KANAPECZKI KOKTAJLOWE


  • 300 g polędwicy lub szynki
  • 1 opakowanie chleba pełnoziarnistego (najlepiej okrągłe kromki)
  • 20 plasterków żółtego sera
  • masło do posmarowania
  • pomidorki koktajlowe
  • ogórek
  • gałązki rozmarynu lub estragonu do dekoracji
Foremką wytnij krążki z sera i szynki lub polędwicy oraz z chleba (jeśli nie jest okrągły). Krążek chleba posmaruj masłem, połóż plasterek wędliny i ser. Przykryj kolejnym krążkiem chleba, posmaruj masłem, połóż wędlinę i ser. Umyty i osuszony ogórek pokrój wzdłuż na cienkie plasterki, pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Na kanapeczkach ułóż zwinięty w rulon plasterek ogórka, ćwiartkę pomidorka i gałązkę rozmarynu lub estragonu.

ROZMARYN
Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru.
Smak rozmarynu doskonale komponuje się z drobiem, rybami, jagnięciną, wołowiną, cielęciną, wieprzowiną oraz pieczenią z dziczyzny. Rozmaryn podnosi smak szpinaku, pomidorów, grochu, grzybów, sera, jajek, soczewicy oraz dopełnia smak szczypiorku, tymianku, pietruszki, trybuli i liści laurowych. Łagodne zupy z ziemniaków i bakłażanów, a także marynaty, dressingi i śmietanowe sosy wiele zyskują dzięki silnemu charakterowi rozmarynu.

Można wykorzystać zarówno kwiaty i liście rozmarynu, tak i do gotowania jak i do dekoracji potraw. Przed posypaniem żywności należy zmiażdżyć lub zmielić kolczaste liście.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz