- 1 kalafior (ok. 50 dag)
- 5 ząbków czosnku
- 15 dag żółtego sera w plasterkach
- 1 pęczek szczypiorku
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1-2 łyżki majonezu
- kilka kropel soku z cytryny
- majeranek
- sól, pieprz
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować od momentu zagotowania około 7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, ostudzić, pokroić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Żółty ser pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Do miski przełożyć kalafior, czosnek, żółty ser i szczypiorek. Dodać musztardę miodową, majonez i kilka kropli soku z cytryny. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Sałatkę podawać jako dodatek do dań z grilla.
Maurice August Del Mue. Kalafior, czosnek i bakłażany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz