KETCHUP DOMOWY


  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1/2 kg jabłek
  • 3 średniej wielkości cebule
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki octu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotujemy, gdy wszystko będzie miękkie miksujemy blenderem, przecieramy przez sito, dodajemy wszystkie przyprawy i dotujemy do zgęstnienia, mieszając by się nie przypaliło. Gorący ketchup wkładamy w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzujemy 15 minut. Po pasteryzacji odwracamy słoiki do góry dnem.

Hall Groat. Martwa natura z pomidorami i ostrym nożem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz