RYBY MARYNOWANE


  • 5 tusz morszczuka mrożonych lub świeżych
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz
zalewa:

  • 2 szklanki wody
  • 6 łyżek octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • pół małego słoika koncentratu pomidorowego
  • 1 płaska łyżka soli
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 duża cebula
Ryby posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju. Z podanych składników zagotować zalewę. Ryby "na stojąco" ułożyć w litrowym słoiku, dodać cebulę pokrojoną w talarki i zalać gorącą zalewą. Po wystygnięciu schować do lodówki. Najlepsze są po dwóch dniach.

Salvador Dali. Ryby, czerwona miska i wino.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz