OGÓRKI KANAPKOWE


  • 2 kg ogórków
  • 2 papryki czerwone
  • 10 ząbków czosnku
  • świeży koperek
  • 1/2 szklanki soli
  • 2 litry wody
zalewa:

  • po 2 szklanki wody, octu 10% i cukru
  • po 1 łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 5 liści laurowych
  • szczypta pieprzu
  • 3 cebule pocięte w plasterki
  • 1 łyżka mielonej kurkumy
  • szczypta mielonego imbiru
Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Zalewamy wodą z solą, odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny. Do każdego słoika wkładamy dwa pokrojone ząbki czosnku, łyżkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej w słupki papryki. Układamy "na stojąco" odcedzone ogórki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i gotujemy 15 minut, nalewamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.


 Felix Vallotton. Czereśnie i ogórki na białym obrusie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz