- 2 kg ogórków
- 2 papryki czerwone
- 10 ząbków czosnku
- świeży koperek
- 1/2 szklanki soli
- 2 litry wody
zalewa:
- po 2 szklanki wody, octu 10% i cukru
- po 1 łyżeczce ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
- 5 liści laurowych
- szczypta pieprzu
- 3 cebule pocięte w plasterki
- 1 łyżka mielonej kurkumy
- szczypta mielonego imbiru
Ogórki myjemy i tniemy wzdłuż na cienkie plastry. Zalewamy wodą z solą, odstawiamy w chłodne miejsce na 4 godziny. Do każdego słoika wkładamy dwa pokrojone ząbki czosnku, łyżkę posiekanego koperku oraz trochę pokrojonej w słupki papryki. Układamy "na stojąco" odcedzone ogórki. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i gotujemy 15 minut, nalewamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut.
Felix Vallotton. Czereśnie i ogórki na białym obrusie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz