BAZYLIA W OLEJU


  • pęczek świeżej bazylii
  • papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 oleju słonecznikowego
Całe listki bazylii w oliwie z czosnkiem i papryką będą pyszne do makaronu. Wyśmienite jako podstawa do sosu pesto, dodatek do pomidorów i mozzarelli. Olej bazyliowy będzie znakomity do dressingów. 
Pęczek świeżej bazylii umyć, osuszyć. Cztery ząbki czosnku obrać. Bazylię, papryczkę chili i czosnek włożyć do słoika (niezbyt ciasno). Zalać 1/2 l oleju słonecznikowego. Potrząsnąć słoikiem, aby olej całkowicie pokrył zioła. Dokładnie zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.

Bazylia i butelka po ginie. Autor nieznany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz