KISZONE SOLONE CYTRYNY


  • 4 cytryny jednakowej wielkości
  • 8 łyżek gruboziarnistej soli kamiennej
  • 3 goździki
  • liść laurowy
  • łyżka oliwy
Trzy cytryny dokładnie wyszorować szczoteczką, opłukać gorącą wodą, ostudzić, włożyć do słoika, zalać zimną wodą i moczyć 3 doby, zmieniając wodę rano i wieczorem. Na dno słoja wsypać łyżkę soli. Cytryny wyjąć z wody, osuszyć, naciąć na krzyż (nie do końca), rozchylić cząstki, wsypać pomiędzy nie po 2 łyżki soli, następnie ścisnąć owoce i ciasno ułożyć w słoju. Dodać goździki, liść laurowy i na wierzch wsypać resztę soli. Z ostatniej cytryny wycisnąć sok i wlać do słoika. Owoce zalać wrzątkiem, tak aby tylko je przykrył, do słoika wlać łyżkę oliwy, która zapobiega pleśnieniu. Słoik zamknąć i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 3-4 tygodnie. 
Uwaga: zalewa może zmętnieć, ale w ciągu 3-4 tygodni wyklaruje się.
Jak i do czego używać: ze słoja wyjmujemy po jednej lub dwie cząstki, płuczemy w wodzie z nadmiaru soli. Kiszone cytryny można dodawać do sałatek, ryb i sosów. Można też wykorzystać skórkę kiszonej cytryny. Należy ją odkroić, usunąć biały miąższ i drobno posiekać. Tak przygotowaną stosować do potraw jako pikantny i aromatyczny dodatek.

Peter Dee. Cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz