KABACZKI FASZEROWANE JABŁKAMI


  • 6 łyżek masła
  • 1 posiekana cebula
  • 1,5 łyżki curry
  • 2 zielone jabłka obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę
  • 2/3 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki rodzynek lub suszonych żurawin
  • 2 spore kabaczki lub 8 małych patisonów
Dokładnie umyj kabaczki. Przekrój je wszerz na trzy części każdy, z patisonów zetnij wierzchy. Wydrąż miąższ ze środka, pozostawiając ok. 1 cm przy brzegach. Obgotuj na parze lub w małej ilości wody (ok. 15 minut). Wyjmij i osącz. Kabaczków nie gotuj. Roztop w rondlu łyżkę masła, zeszklij cebulę, dodaj wydrążony i posiekany miąższ z kabaczków i smaż 10 minut, aż wszystko będzie miękkie. Oprósz łyżką curry, mieszając, podgrzewaj minutę. Dodaj jabłka, sok jabłkowy i rodzynki, gotuj, aż odparuje cały płyn. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 170 st.C. Roztop pozostałe masło, wsyp resztę curry, podgrzewaj około minuty. Przygotowane masło wlej do miseczki. Oprósz solą i pieprzem, napełnij farszem, skrop (farsz i warzywa) masłem curry. Piecz 40 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie.

Debra Sisson. Kabaczek i patisony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz