KOLBY KUKURYDZY Z GRILLA


  • 4 kolby kukurydzy
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Z każdej kolby ostrożnie odchylić liście pokrywowe do tyłu, związać ich końce nitką w ten sposób, aby stanowiły niejako przedłużenie kolby. Zmiksować oliwę, czosnek i przyprawy. Odsłonięte i oczyszczone z włókien owocnie umyć i osuszyć, natrzeć dokładnie oliwą z przyprawami, zawinąć w folię. Przygotować odpowiednie naczynie z wodą, ułożyć kolby kukurydzy tak, aby związane liście pokrywowe były zamoczone w wodzie, moczyć przez dwie godziny. Wyjąć z wody, liście osuszyć i przywrócić kolby kukurydzy do stanu naturalnego, to znaczy okryć owocnię (odwiniętą z folii) liśćmi, obwiązać nitką. Tak przygotowane kolby kukurydzy pieczemy na grillu przez 20 minut, odwracamy kilkakrotnie.

Nora Heysen. Kolby kukurydzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz