- 300 g sera ementalera
- 3 żółtka
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka rosołu (z kostki)
- 4 kromki pieczywa tostowego
- sól, pieprz
Z sera odkroić skórkę i pokroić go w plastry, a następnie w paski. Rozdrobniony ser zalać zimnym mlekiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Garnek z serem wstawić do drugiego naczynia z wodą. Gotować na parze, od czasu do czasu mieszając. Gdy ser się rozpuści i połączy z mlekiem, dodać rosół i masło. Całość starannie wymieszać. Potrawę lekko wystudzić. Cały czas mieszając, wbijać po jednym żółtku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wstawić do rozgrzanego do 100 st. C piekarnika, żeby zupa nie stężała i nie stygła. Pieczywo tostowe pokroić w dość grubą kostkę i zrumienić na patelni ze wszystkich stron. Zupę rozlać na talerze. Posypać grzankami z tostów.
John F. Francis. Martawa natura z serem i winem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz