GLÖGG (GLOOG)


(mocniejsza wersja, z wódką)
  • 10 g całych ziaren kardamonu
  • 10 g całych goździków
  • 25 g cynamonu w kawałkach
  • rodzynki, migdały
  • 1 l wódki
  • 1 butelka zwykłego czerwonego wytrawnego wina
  • 1/2 litra portweinu
  • syrop z 1/4 kg cukru, kubka wody, 0,1 brandy
  • sok z połowy cytryny
Zalać korzenie wódką, zostawić na 3 dni. Odcedzić, zmieszać z resztą. Zagrzać. Do małych szklaneczek wrzucić po kilka rodzynek i migdałów. Nalewać gloog. Podawać w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie poniżej -20 st.C.
Gloog ma różne warianty, tańsze i bardziej wyszukane, słabsze i mocniejsze. Można dodać imbiru, można nie dodawać syropu, ale zagrzany zapalić i przelewać przez kostki cukru ułożonej na drucianej kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz