PIEPRZ

Pieprz (Piper)
Poszukiwanie tej przyprawy przyczyniło się do wielkich odkryć geograficznych i otwarcia nowych szlaków morskich. Krzysztof Kolumb w swej wyprawie na "wyspy korzenne", bogate w pieprz, znalazł w rezultacie ziele angielskie znane przez całe wieki jako jamajski pieprz oraz pikantne warzywo nazywane przez Majów "Aji" - słodka papryka.

Pieprz biały 
Jest przyprawą o łagodniejszym smaku. To pieprz pozbawiony zewnętrznej łuski. Używa się go do przygotowywania białych sosów i tych potraw, w których ciemne punkciki czarnego pieprzu mogłyby zepsuć wygląd potrawy.

Pieprz czarny







To wysuszone, dojrzałe, zielone owoce krzewu piper nigrum rosnącego w Indiach. Stosuje się go do potraw mięsnych, rybnych, wędlin, drobiu i sałatek. Najlepszy smak i zapach uzyskujemy mieląc twarde ziarnka pieprzu tuż przed użyciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz