- 2 pory
- 3 czerwone papryki
- 8-10 dag czarnych oliwek
- 20 dag owczego sera
- 1/2 pęczka natki
- 1/2 pęczka tymianku
- 5 dag migdałów
- 4 łyżki octu winnego (z białego wina)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oleju
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- ew. podpłomyki
Pory oczyścić i umyj, pokrój w cienkie krążki. Wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osącz na sitku. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokrój w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Migdały sparz, obierz, pokrój i upraż na suchej patelni. Zrób sos: wymieszaj ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku, połącz z zieleniną. Sos wymieszaj z przygotowanymi składnikami sałatki. Możesz podawać z podpłomykami.
Stuard Morle. Martwa natura z owczym serem i figami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz