TURECKA SAŁATKA PASTERZY Z OWCZYM SEREM


  • 2 pory
  • 3 czerwone papryki
  • 8-10 dag czarnych oliwek
  • 20 dag owczego sera
  • 1/2 pęczka natki
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 5 dag migdałów
  • 4 łyżki octu winnego (z białego wina)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oleju
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ew. podpłomyki
Pory oczyścić i umyj, pokrój w cienkie krążki. Wrzuć na 2 minuty do wrzącej wody, a potem dokładnie osącz na sitku. Oczyszczone z pestek strąki papryki i owczy ser pokrój w niedużą kostkę. Natkę i tymianek opłucz, osusz i drobno posiekaj. Migdały sparz, obierz, pokrój i upraż na suchej patelni. Zrób sos: wymieszaj ocet z sokiem cytrynowym i oliwą. Przypraw do smaku, połącz z zieleniną. Sos wymieszaj z przygotowanymi składnikami sałatki. Możesz podawać z podpłomykami.
Stuard Morle. Martwa natura z owczym serem i figami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz