KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE


  • 0,5 kg mąki
  • 30 dag masła
  • 2 żółtka
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • marmolada
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny i ucierać przez kilka minut do uzyskania jednorodnej masy. Następnie połączyć ją z mąką (zmieszaną z proszkiem do pieczenia) i wyrobić na gładkie, miękkie, ale spójne ciasto.
Rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm odsypując mąką, wykrawać foremkami i piec w temperaturze 180 st.C, aż do delikatnego zrumienienia spodu. Po wystygnięciu można przekładać marmoladą.

Francisco de Zurbarán. Martwa natura z cytrynami, pomarańczami i różą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz