PAPRYKA


Papryka (Capsicum). Ostra papryka (Capsicum annum lub Capsicum iongum) została sprowadzona do Europy przez Turków. W Polsce nazywana tureckim pieprzem. Ojczyzną tej papryki, jak większości papryk, jest Ameryka Środkowa. Sproszkowany pieprz turecki ma intensywny, czerwony kolor oraz ostry, piekący smak. Stosowany jest między innymi w kuchni francuskiej, hiszpańskiej, arabskiej, węgierskiej i polskiej.

Słodka papryka, zwana przez Hiszpanów pimiento, a przez Francuzów piment doux, została odkryta w "Nowym świecie" przez Kolumba. Słodka papryka poprawia smak zup, kremów oraz zup z żółtego sera, jak również sałatek z warzyw.


Mała ostra paryka (Capsicum fastgiatum lub Capsicum frutescens) pochodzi z Ameryki Południowej, Indii i Indonezji. Jest to najostrzejsza przyprawa z rodziny papryk. Używana jest w postaci świeżej, jak i suszonej (mielonej) w Meksyku, w południowych stanach USA, w Ameryce Południowej, Indiach i Indonezji.



Rafał Taras. Czerwona papryka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz