GAZPACHO

  • 30 dag pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały ogórek
  • 2 papryki
  • czosnkowe grzanki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Zmiksuj pomidory, obrany i pokrojony ogórek oraz jedną cebulę. Czosnek rozetrzyj z odrobiną soli. Strąki papryki przekrój na połówki, usuń białe środki z pestkami. Połówki papryki pokrój na kawałki albo w paseczki. Zmiksowane pomidory zmieszaj z czosnkiem, oliwą i pieprzem. Wstaw do lodówki aby zupa dobrze się oziębiła. Bezpośrednio przed podaniem wrzuć do gazpacho paprykę i drugą pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Podawaj z czosnkowymi grzankami.
Składniki gazpacho można zmiksować z 1-2 kromkami białego pieczywa.


Francisco Goya. Dwie staruchy jedzące zupę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz