MIODOWNIK Z PIWEM

Uwaga: Ciasto to należy upiec 7-10 dni przed świętami.
  • 50 dag mąki
  • 25 dag miodu
  • 3-4 jaja
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 22 dag cukru
  • 2/3 szklanki mocnego jasnego piwa
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sproszkowanych przypraw do pierników (goździków, cynamonu, ziela angielskiego, imbiru, gałki muszkatołowej)
  • posiekane batalie
polewa:
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki mleka
  • łyżka masła
  • aromat waniliowy
Miękką margarynę utrzeć z trzema łyżkami cukru i jajami. Do puszystej masy, mieszając, dodawać kolejno: mąkę, środki spulchniające, resztę cukru, roztopiony i ochłodzony miód, piwo. Wyrobić ciasto, wsypać posiekane bakalie oprószone mąką ziemniaczaną, wymieszać. Dwie foremki keksowe wysmarować masłem, posypać tartą bułką i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 190-200 st.C, aż miodownik zacznie odstawać od ścian foremek. Ostudzić ciasto, owinąć w czystą ściereczkę i odłożyć w chłodne miejsce na kilka dni (najsmaczniejsze jest po ok. 10 dniach). Wszystkie składniki polewy podgrzewać w rondelku (najlepiej nad parą), aż czekolada się rozpuści. Odwinąć ciasto ze ściereczki, oblać je gorącą polewą i pozostawić do wystygnięcia.

Johann Georg Hinz. Martwa natura ze szklanką piwa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz