DOBRY MIÓD

Miodowi przypisuje się szerokie działanie lecznicze. Medycyna ludowa zaleca stosowanie różnych jego rodzajów na różne schorzenia, na przykład na zaziębienia - miodu lipowego, na dolegliwości żołądkowe - akacjowego, a na anemię i miażdżycę - spadziowego. Zdaniem pszczelarzy miód zwiększa odporność organizmu, hamuje rozwój zakażeń dróg oddechowych, ma działanie napotne, przeciwzapalne i bakteriostatyczne. Wzmaga aktywność gruczołów ślinowych produkujących enzymy niezbędne w trawieniu, a zawarte w nim kwasy organiczne, sole mineralne i enzymy powodują szybsze i łatwiejsze trawienie pokarmów.
MIÓD ZAWIERA:
  • glukozę i fruktozę (60-70%) oraz sacharozę (5-10%)
  • składniki mineralne (do 1%)
  • enzymy trawienne
  • niewielkie ilości białka, witamin (B, C, H i PP), kwasów organicznych i olejków eterycznych
  • inhibinę - związek o właściwościach bakteriostatycznych
  • wodę (do 20%)
Ponieważ pojawia się na rynku dużo oszukanych miodów, sięgnijmy do starych, niezawodnych sposobów, jak rozpoznać miód prawdziwy:
  • dobry miód ma przyjemny, swoisty zapach, słodki smak, a kolor zależy od kwiatów, z których pszczoły zebrały nektar. Miód lipowy jest żółty, akacjowy - biały, gryczany - brązowy, z wrzosu i leśnych kwiatów - ciemnobrązowy;
  • miód sfałszowany przez dodanie syropu kartoflanego nie krystalizuje się;
  • domieszkę mąki, krochmalu, spieczonego chleba łatwo można rozpoznać w następujący sposób:
- Łyżkę miodu zagotowujemy w 1/2 szklanki wody i dodajemy dwie krople jodyny. Obecność fałszujących domieszek zostanie wykazana przez fioletowe zabarwienie.
- Kropla prawdziwego miodu nie toczy się po gładkiej powierzchni.
- Miód burzący się, pokryty pianą nie nadaje się do spożycia.

Laura Sue. Martwa natura ze słoikiem miodu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz