BABA Z SANDACZA Z GRUYEREM

  • sandacz ok. 1 kg lub 60 dag filetów
  • 3 jaja
  • 8 ziemniaków
  • szklanka śmietany
  • 0,5 szklanki startego gruyera
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól, pieprz
Sandacza sprawić, wyfiletować. Filety pokroić na porcje, usunąć ości i posolić. Obsmażyć na łyżce masła. Ziemniaki ugotować w mundurkach, tak aby nie były zbyt miękkie, odcedzić, obrać, pokroić w plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować łyżką masła. Ułożyć warstwę ziemniaków, lekko posolić, posypać odrobiną startego gruyera, na nim położyć rybę, potem ser - i tak aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki. Śmietanę doprawić solą oraz pieprzem i zalać nią potrawę. Na suchej patelni zrumienić tartą bułkę, dodać masło i wymieszać, po czym wyłożyć na wierzch zapiekanki. W nagrzanym do 190-200 st.C piekarniku zapiekać przez godzinę.

Marta Sznauder. Ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz