SPAGHETTI Z SOSEM GORGONZOLA
- 40 dag speghetti
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól
sos:
- 15 dag sera gorgonzola
- 4-6 listków świeżej szałwii
- 1 szklanka śmietanki 12%
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
- 1 łyżka mleka
- szczypta nitek szafranu
- łyżka brandy
- sól, pieprz kajeński
Zrób sos: szafran rozpuść w gorącym mleku, wlej do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewaj, stale mieszając, do całkowitego roztopienia się sera. Dodaj brandy, przypraw solą i pieprzem. Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z masłem. Polej gorącym sosem gorgonzola.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz