SPAGHETTI Z SOSEM GORGONZOLA

  • 40 dag speghetti
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól
sos:
  • 15 dag sera gorgonzola
  • 4-6 listków świeżej szałwii
  • 1 szklanka śmietanki 12%
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu
  • 1 łyżka mleka
  • szczypta nitek szafranu
  • łyżka brandy
  • sól, pieprz kajeński
Zrób sos: szafran rozpuść w gorącym mleku, wlej do rondla z drobno pokrojonym serem, szałwią, śmietanką i zielonym pieprzem. Podgrzewaj, stale mieszając, do całkowitego roztopienia się sera. Dodaj brandy, przypraw solą i pieprzem. Spaghetti ugotuj al dente w osolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z masłem. Polej gorącym sosem gorgonzola.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz