·
1 kg kalarepki
·
2-3 łyżki masła
·
1 łyżeczka soli
·
½ łyżeczki cukru
·
5 łyżek gęstej
śmietany
·
125 ml wywaru z
jarzyn
·
1 łyżeczka
posiekanej natki pietruszki
·
1 łyżeczka
posiekanego lubczyku
·
1 łyżka soku
cytrynowego
Kalarepkę (najlepiej młodą) myjemy i
obcinamy listki. Delikatniejsze zachowujemy do dalszego wykorzystania.
Kalarepkę obieramy i kroimy w ćwiartki w celu usunięcia
"zdrewniałych" części a następnie kroimy średniej grubości słupki. W
naczyniu zagotowujemy 2 litry wody z dodatkiem soku cytrynowego, a następnie
włożoną do sita kalarepkę moczymy we wrzątku przez jakieś 5 minut. Kalarepkę
opłukujemy zimną wodą i odsączamy. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy
na nim ostudzoną po "kwaśnej kąpieli" kalarepkę dodając sól, cukier i
wywar z warzyw. Tak dusimy przez 15-20 minut. Listki kalarepki kroimy drobno i
mieszamy z pozostałymi ziołami. Kalarepkę i zioła łączymy dodając śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz