KALAREPKA W ZIOŁACH

·        1 kg kalarepki
·        2-3 łyżki masła
·        1 łyżeczka soli
·        ½ łyżeczki cukru
·        5 łyżek gęstej śmietany
·        125 ml wywaru z jarzyn
·        1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
·        1 łyżeczka posiekanego lubczyku
·        1 łyżka soku cytrynowego
Kalarepkę (najlepiej młodą) myjemy i obcinamy listki. Delikatniejsze zachowujemy do dalszego wykorzystania. Kalarepkę obieramy i kroimy w ćwiartki w celu usunięcia "zdrewniałych" części a następnie kroimy średniej grubości słupki. W naczyniu zagotowujemy 2 litry wody z dodatkiem soku cytrynowego, a następnie włożoną do sita kalarepkę moczymy we wrzątku przez jakieś 5 minut. Kalarepkę opłukujemy zimną wodą i odsączamy. W dużym garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim ostudzoną po "kwaśnej kąpieli" kalarepkę dodając sól, cukier i wywar z warzyw. Tak dusimy przez 15-20 minut. Listki kalarepki kroimy drobno i mieszamy z pozostałymi ziołami. Kalarepkę i zioła łączymy dodając śmietanę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz