KALAFIOR PIECZONY

  • 1/2 kalafiora
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1/2 szklanki ciecierzycy
  • 20 listków świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 50 g fety
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny

    <>
Ciecierzycę namocz na noc w 2 szklankach wody, dodaj płaską łyżeczkę soli i gotuj pod przykryciem około 40 minut, aż jej ziarno da się rozetrzeć pomiędzy palcami. Kalafior podziel na małe różyczki, paprykę pokrój na kwadraty o boku 2 cm, wymieszaj je z oliwą, ziołami, pieprzem i 1 łyżeczką soli. Wstaw do nagrzanego do 250°C piekarnika i piecz co najmniej 20 minut, aż warzywa będą miękkie, z brązowymi końcówkami. Przełóż warzywa do miski, dodaj ugotowaną ciecierzycę, oliwki, całe listki bazylii, sok z cytryny i wszystko wymieszaj. Na końcu dołóż pokrojoną w kostkę fetę i zamieszaj delikatnie, aby nie uszkodzić sera. Podawaj potrawę ze świeżym pieczywem i paroma listkami sałaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz