FLORENTYNKI

  • 10 dag cukru
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 3 dag masła
  • 1 dag miodu
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 5 dag mąki
  • masło do natłuszczenia blachy
  • opłatki (niekoniecznie)
  • stopiona czekolada
Zagotuj śmietanę z masłem, cukrem i miodem. Wymieszaj z posiekaną skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. Przełóż masę na dużą patelnię o grubym dnie, podgrzewaj, aby odparowała i zgęstniała. Układaj nieduże porcje masy na natłuszczonej blasze, spłaszczaj je, tak aby powstały cienkie placuszki. Następnie ostrożnie zdejmij je z blachy, podważając szerokim nożem lub łopatką. Spody ciastek cieniutko posmaruj czekoladą, a kiedy zastygnie, posmaruj jeszcze raz i od razu narysuj na miękkiej jeszcze czekoladzie charakterystyczne dla florentynek faliste linie (najlepiej za pomocą "grzebienia" z tekturki, ale można tez użyć widelca). Uwaga: masę na florentynki można rozsmarować na opłatkach, wtedy łatwiej będzie zdjąć ciastka z blachy. Stronę z opłatkiem należy pokryć czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz