GWIAZDECZKI

  • 18 dag mąki
  • 10 dag zimnego masła
  • 7 dag cukru
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady lub 1 polewa czekoladowa
Zagnieć mąkę z cukrem, cynamonem, masłem, migdałami, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Ciasto zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 175 st.C. Ciasto rozwałkuj do grubości 5mm, powycinaj gwiazdki. Poukładaj na blachach wyłożonych pergaminem. Piecz około 12 minut - nie powinny się za bardzo przyrumienić. Wierzchy gwiazdeczek smaruj stopioną czekoladą lub polewą czekoladową, posypuj kolorowym cukrem i pozostaw do zastygnięcia czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz