CUKINIA I PAPRYKA W POMIDORACH

·        2 małe cukinie zielone
·        1 mała cukinia żółta
·        1 kg pomidorów
·        ½ kg papryki zielonej
·        1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
·        1 łyżka słodkiej papryki
·        po 1 łyżce świeżo posiekanych liści bazylii i oregano
·        szczypta cynamonu
·        1 łyżeczka brązowego cukru
·        2 łyżki oliwy z oliwek
·        2 łyżki śmietany
·        1 chili
·        2 łyżki masła
Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i paprykę pokrój w centymetrową kostkę. Chili rozkrój, usuń ze środka pestki i pokrój w cienkie paseczki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzej masło i olej. Wsyp pokrojone chili, posmaż pół minuty, dodaj słodką paprykę, zamieszaj i wsyp cukinię i paprykę. Wymieszaj dokładnie, zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną, wtedy dodaj pomidory, pieprz, cynamon i cukier. Gotuj następne 5-7 minut, aż pomidory utworzą gęsty sos. Na koniec dodaj posiekane zioła i śmietanę. Wymieszaj i zagotuj jeszcze raz. Podawaj ciepłe z kromkami świeżego chleba z masłem. Przez dodanie chili danie staje się pikantne. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw, zrezygnuj z chili lub dodaj małą papryczkę pepperoni, która nie jest tak ostra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz