·
2 małe cukinie zielone
·
1 mała cukinia żółta
·
1 kg pomidorów
·
½ kg papryki zielonej
·
1 łyżka świeżo zmielonego
pieprzu
·
1 łyżka słodkiej papryki
·
po 1 łyżce świeżo posiekanych
liści bazylii i oregano
·
szczypta cynamonu
·
1 łyżeczka brązowego cukru
·
2 łyżki oliwy z oliwek
·
2 łyżki śmietany
·
1 chili
·
2 łyżki masła
Warzywa dokładnie umyj. Cukinię i paprykę pokrój w
centymetrową kostkę. Chili rozkrój, usuń ze środka pestki i pokrój w cienkie
paseczki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i drobno posiekaj. W dużym garnku o
grubym dnie rozgrzej masło i olej. Wsyp pokrojone chili, posmaż pół minuty,
dodaj słodką paprykę, zamieszaj i wsyp cukinię i paprykę. Wymieszaj dokładnie,
zalej odrobiną wody i duś pod przykryciem około 10 minut, aż warzywa zmiękną,
wtedy dodaj pomidory, pieprz, cynamon i cukier. Gotuj następne 5-7 minut, aż
pomidory utworzą gęsty sos. Na koniec dodaj posiekane zioła i śmietanę. Wymieszaj
i zagotuj jeszcze raz. Podawaj ciepłe z kromkami świeżego chleba z masłem.
Przez dodanie chili danie staje się pikantne. Jeżeli nie lubisz ostrych potraw,
zrezygnuj z chili lub dodaj małą papryczkę pepperoni, która nie jest tak ostra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz