ZUPA Z DYNI PO BUŁGARSKU


·        3 łyżki oliwy z oliwek

·        1 czerwona słodka świeża papryka

·        1 mała cebula

·        2/3 szklanki ryżu

·        75 dag żółtej dyni (miąższ)

·        1 i ½ l bulionu drobiowego

·        1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

·        2/3 szklanki jogurtu naturalnego

·        1 bułka paryska

·        1 łyżka pikantnego ketchupu
Cebulę drobno posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Z bułki paryskiej zrobić grzanki. Oliwę podgrzać, dodać pokrojoną w paski paprykę i cebulę. Smażyć 5 minut, wsypać (suchy) ryż. Smażyć kolejne 5 minut, następnie dodać dynię, wlać bulion i gotować 20 minut na średnim ogniu. Osolić, dodać paprykę w proszku. Przed podaniem zaprawić zupę jogurtem. Ser (starty) i grzanki podać osobno. Przed nalaniem zupy na talerzu położyć porcję ketchupu.
Waldemar Kusal. Dynie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz