·
3 łyżki oliwy z oliwek
·
1 czerwona słodka świeża papryka
·
1 mała cebula
·
2/3 szklanki ryżu
·
75 dag żółtej dyni (miąższ)
·
1 i ½ l bulionu drobiowego
·
1 łyżeczka słodkiej papryki w
proszku
·
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
·
1 bułka paryska
·
1 łyżka pikantnego ketchupu
Cebulę drobno posiekać. Dynię pokroić w kostkę. Z bułki
paryskiej zrobić grzanki. Oliwę podgrzać, dodać pokrojoną w paski paprykę i
cebulę. Smażyć 5 minut, wsypać (suchy) ryż. Smażyć kolejne 5 minut, następnie
dodać dynię, wlać bulion i gotować 20 minut na średnim ogniu. Osolić, dodać
paprykę w proszku. Przed podaniem zaprawić zupę jogurtem. Ser (starty) i
grzanki podać osobno. Przed nalaniem zupy na talerzu położyć porcję ketchupu.
Waldemar Kusal. Dynie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz