- 50-60 dag truskawek
- 1/2 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki oleju
- szczypta soli
- śmietana z wanilią i cukrem (ew. roztiopione masło z tartą bułką)
Mąkę wsypujemy na stolnicę, robimy w mące dołek i wlewamy do niego wrzątek tak, by pozostała obwódka z suchej mąki dookoła. Teraz dodajemy surowe żółtko, olej i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i przykrywamy je miseczką. Odkrawamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy przy pomocy szklanki krążki, na które nakładamy owoce. Zlepiamy je i gotujemy we wrzątku lekko osolonym (około 3 minut po wypłynięciu). Pierożki możemy podać polane masełkiem z tartą bułeczką, albo śmietaną z wanilią i cukrem.
Walentin Smirnow. Pierogi z truskawkami i śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz