FONDUE CZY PIECZONKA, czyli wspólne biesiadowanie

Przy stole wspaniale rozwija się życie towarzyskie. Niektóre dania sprzyjają zacieśnianiu przyjaźni. Zalicza się do nich między innymi fondue, czyli różne gatunki serów topione w kociołku z winem i przyprawami. Znane jest także warzywne fundue oraz raciette.
Dania te przyrządza się w obecności gości, a następnie biesiadnicy sięgają po smakołyk do wspólnego kociołka. Popija się przy tym białe schłodzone wino. Zarówno sięganie do wspólnego naczynia, jak i wino mają mistyczną siłę umacniania starych i nawiązywania nowych przyjaźni.
Daniem towarzyskim rodem z Polski jest pieczonka (w moich stronach nazywana po prostu "kociołkiem"), czyli boczek i wędliny z przyprawami, jarzynami (kalarepą, marchewką, porem, selerem, burakami i kapustą). Warzywa są ułożone warstwami na tłustym boczku i na liściach kapusty w specjalnym kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Biesiadnicy sięgają do niego i wybierają ulubione przysmaki.

Albert Anker. Współny posiłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz