SUFLET CZEKOLADOWY Z LODAMI

  • 10 dag ciemnej czekolady
  • 3 jajka
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 gałki lodów stracciatella
  • masło i mąka do foremek
Cztery foremki do sufletów wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wytrząśnij nadmiar mąki. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej, lekko przestudź i dodaj do nie żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec delikatnie połącz z pianą z białek. Masę przełóż do przygotowanych foremek i piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 185 st.C. Podawaj z lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz