PIKLE ZE SKÓRKI ARBUZA
- 2 kg skórki arbuza
- 8 szklanek cukru
- 4 szklanki octu jabłkowego
- 2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 4 laski cynamonu
- 1 łyżka goździków
- 2 łyżki całych ziaren ziela angielskiego
Oczyszczoną skórkę arbuza pokrój na kwadraciki (2x2 cm). Zalej zimną, osoloną wodą (ćwierć szklanki soli na litr wody) i odstaw na noc. Odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj około 30 minut. Gdy skórka zmięknie odcedź ją i osącz. Cukier wymieszaj z octem, dodaj pokrojone w cieniutkie plasterki cytryny i pomarańcze (bez pestek) oraz przyprawy zawiązane w woreczku z gazy. Podgrzewaj kilka minut, mieszając.Włóż skórkę z arbuza i gotuj razem półtorej, dwie godziny, dopuki skóra nie zrobi się przezroczysta, a zalewa nie nabierze konsystencji syropu. Skórkę wraz z zalewą włóż do wysterylizowanych, gorących słoików. Z woreczka wyjmij cynamon i włóż po kawałeczku do każdego słoika. Zamknij i zapasteryzuj.
Uwaga: z tej ilości składników powinno wyjść jakieś 6-8 słoików o pojemności 300 ml.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz