KLASYCZNA SAŁATKA ZIEMNIACZANA

  • 1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu
  • sól
  • 1 łyżka kminku
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • grubo mielony pieprz
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • czerwony ocet winny (do smaku)
  • cukier
  • 8 rzodkiewek pokrojonych w plasterki
  • garść rzeżuchy (lub roszponki)
  • 2-3 łyżki posiekanej cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki bulionu
Ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem kminku (15-20 minut). Jeszcze ciepłe obierz z łupinek, pokrój w plasterki i przełóż do miski. W drugiej miseczce wymieszaj bulion z solą, pieprzem, musztardą, octem i odrobiną cukru. Dodaj kilka plasterków ziemniaków i miksuj, aż powstanie sos. Polej nim pozostałe plasterki ziemniaków i wymieszaj dokładnie, ale delikatnie. Na koniec dodaj rzodkiewki i rzeżuchę. Sałatkę pozostaw na co najmniej 15 minut w temperaturze pokojowej, aby smaki się przegryzły. Masło roztop, zeszklij cebulę, dodaj bulion, podduś i polej sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz