- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- 80 dag pokrojonych pomidorów z puszki
- szczypta cukru
- 1/4 szklanki czarnych oliwek bez pestek, pokrojonych
- 1/4 szklanki zielonych oliwek bez pestek, pokrojonych
- 2 łyżki kaparów, osączonych, opłukanych i pokrojonych
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 4 steki z dorsza, po ok. 15 dag
- 15 dag sera mozzarella, odsączonego i pokrojonego w plasterki
- sól, pieprz
- makaron z masłem
(4 porcje)
Olej rozgrzać w dużym garnku. Wrzucić cebulę i smażyć na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zmięknie, ale nie zarumieni się. Dodać czosnek, tymianek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wino i zwiększyć ogień. Gotować, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać pomidory, cukier i zagotować. Dusić pod przykryciem przez 30 minut. Odkryć i gotować przez kolejne 20 minut, aż sos będzie gęsty. Dodać oliwki, kapary, bazylię i przyprawić do smaku. Steki ułożyć w płytkim żaroodpornym naczyniu (idealne będzie naczynie do lasagne) i nałożyć na wierzch sos. Piec 20-25 w piekarniku rozgrzanym do 190 st.C, aż ryba zmięknie. Wyjąć z piekarnika i ułożyć na wierzchu plasterki sera. Wstawić do piekarnika jeszcze na 5-10 minut, aż ser się roztopi. Podawać bezposrednio po przygotowaniu z makaronem z masłem.
W tym przepisie można równie dobrze użyć steków z innych białych ryb, a w ramach eksperymentu - turbota.
Auguste Renoir. Dziewczyna z koszem ryb.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz