BROKUŁY PO CHIŃSKU


·        3 łyżki oleju rzepakowego
·        2,5 cm kłącza świeżego imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki
·        3 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
·        1 główka brokułów, podzielona na różyczki, łodygi pokrojone
·        1 łyżka sosu sojowego
·        odrobina oleju sezamowego
·        ¼ szklanki azjatyckiego dipu (patrz: oddzielny przepis)
·        ½ szklanki migdałów w płatkach

西蘭花中國
Rozgrzej wok na dużym ogniu. Wlej olej, a kiedy zacznie dymić, włóż do niego imbir. Po 1 minucie dodaj czosnek, a kiedy się zezłoci (po kilku sekundach) dodaj brokuły. Smaż cały czas mieszając, przez kilka minut. Wlej sos sojowy, olej sezamowy i odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj 3 minuty, aż brokuły będą intensywnie zielone. Dodaj azjatycki sos oraz płatki migdałowe i wymieszaj.

Kira Culufin. Brokuł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz