·
3 łyżki oleju
rzepakowego
·
2,5 cm kłącza
świeżego imbiru, pokrojonego na cienkie plasterki
·
3 ząbki czosnku,
pokrojone na cienkie plasterki
·
1 główka brokułów,
podzielona na różyczki, łodygi pokrojone
·
1 łyżka sosu
sojowego
·
odrobina oleju
sezamowego
·
¼ szklanki
azjatyckiego dipu (patrz: oddzielny przepis)
·
½ szklanki
migdałów w płatkach
西蘭花中國
西蘭花中國
Rozgrzej wok na dużym
ogniu. Wlej olej, a kiedy zacznie dymić, włóż do niego imbir. Po 1 minucie
dodaj czosnek, a kiedy się zezłoci (po kilku sekundach) dodaj brokuły. Smaż
cały czas mieszając, przez kilka minut. Wlej sos sojowy, olej sezamowy i
odrobinę wody, przykryj pokrywką i gotuj 3 minuty, aż brokuły będą intensywnie zielone.
Dodaj azjatycki sos oraz płatki migdałowe i wymieszaj.
Kira Culufin. Brokuł.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz