Tarta szpinakowa z dwoma serami

Danie dla sympatyków i Francji i Włoch.
Na ciasto:
  • 6 łyżek mąki
  • 3 łyżki oliwy
  • żółtko
  • jajko
  • sól
Na farsz:
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oliwy
  • półtorej szklanki rozmrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pokruszonego sera ricotta
  • krążek sera camambert
  • pieprz, sól
Z podanych składników zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na pół godziny w foliowym woreczku do lodówki. Rozgrzać dwie łyżki oliwy, dodać przecisnięty przez praskę czosnek i rozmrożony szpinak. Odparować, posypać solą i pieprzem.
W posmarowanej oliwą formie do tart lub tortownicy ułożyć rozwałkowane ciasto, formując wokół wysoki rant. Na cieście ułożyć krążki cebuli, na niej ricottę, następnie szpinak oraz pokrojony na plasterki camambert.
W nagrzanym do 180 st.C piekarniku zapiekać blisko pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz