pörkölt z pieczarek z galuszkami

  • 8 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1 łyżka paptyki w proszku
  • krążek żółtej papryki
  • sól
galuszki:
  • 0,5 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • woda
Przygotuj pörkölt : posiekaną cebulę zrumień w tłuszczu, zdejmij z ognia (zawsze!) i dopiero teraz wsyp paprykę. Wrzuć pieczarki pokrojone na plastereczki, wymieszaj i ustaw z powrotem na ogniu. Duś, dodając niewielką ilość wody (pamiętaj, że pieczarki też zawierają wodę) przez 15-20 minut. Pod sam koniec posól i dodaj krążek mięsistej żółtej papryki, dla uzyskania świeżego wiosennego smaku. Zrób galuszki: wsyp mąkę do miski, dodaj łyżeczkę soli, wbij jajko i powoli mieszaj, dolewając stopniowo zimną wodę. Ciasto powinno przybrać lekko kleistą konsystencję. Odstaw na pół godziny pod przykryciem. W garnku zagotuj wodę, posól ją i zabierz się do robienia galuszek. Weź jedną trzecią ciasta, połóż na desce, oderwij nożem pasemko grubości palca, pokrój na centymetrowe kawałeczki i od razu zsuń z deski do wrzątku. Kiedy galuszki wypłyną na wierzch, wyjmij je cedzakiem, wstaw na chwilę pod bieżącą ciepłą wodę i przełóż do miski. Nie zapomnij dodać nieco tłustego sosu z pörköltu, aby galuszki się nie skleiły. Jeszcze dwukrotnie powtórz całą operację z pozostałym ciastem. Gulaszki podawaj do pörköltu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz