SOS PESTO

Wszelkie kluski z tym sosem nabierają aromatu, smaku i koloru.
¼ szklanki i 1 łyżka oliwy extra vergine, 2 łyżki orzeszków pinii, 1 szklanka ciasno ułożonych świeżych liści bazylii, 2 ząbki czosnku, ¼ łyżeczki soli, ¼ szklanki świeżo startego parmezanu, 1 i ½ łyżki świeżo startego sera Romano.





Rozgrzać łyżkę oliwy w średniej wielkości rondlu na świeżym ogniu. Dodać orzeszki i obsmażać je 45 sekund, aż staną się jasnobrązowe. Przełożyć na ręcznik papierowy, by ociekły z tłuszczu. W robocie kuchennym zmiksować orzeszki, liście bazylii, czosnek i pozostałą oliwę. Przełożyć masę do miski. Dodać oba sery i dokładnie wymieszać. Można przechowywać w lodówce tydzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz