SAŁATKA Z KRABÓW KAMCZACKICH

  • 1 pomidor
  • 1 świeży ogórek
  • 1/2 melona
  • 1 jajko
  • 2 świeże truskawki (niekoniecznie)
  • 30 dag krabów kamczackich
SOS KOKTAJLOWY:
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz
  • odrobina koniaku i ew. sosu worcester
DEKORACJA:
  • sałata (najlepiej kolorowa)
  • pestki granatu
Pomidora natnij na krzyż, zalej najpierw wrzącą, a następnie zimną wodą i obierz ze skórki. Jajko ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Zrób sos koktajlowy: wymieszaj majonez z ketchupem i koniakiem, przypraw do smaku. Filiżanki wyłóż natłuszczoną folią aluminiową. Układaj w nich kolejno: najpierw pokrojone kraby, następnie posiekane jajko, potem pokrojony w kostkę miąższ melona i ogórka (ew. wymieszany z truskawkami), a na koniec pokrojonego w kostkę pomidora (sam miąższ, bez pestek). Każdą warstwę polewaj sosem koktajlowym. Filiżanki z sałatką włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij sałatki z filiżanek, usuń folię. Porcje ozdób sałatą i pestkami granatu. Możesz podawać na plasterkach ogórka, z koperkiem i malinowym sosem winegret.

Pieter Claesz. Martwa natura z krabem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz