ESCALIVADA

  • 4 średnie bakłażany
  • 4 duże czerwone papryki
  • 4 małe cebule
  • 3 małe pomidory (pokrojone na połówki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 12 solonych anchois
  • sól, oliwa extra virgen
Warzywa ułóż na grillu z węglem drzewnym lub na ruszcie piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st.C. Upieczone papryki opłucz zimną wodą i zdejmij skórę. Pokrój w paseczki i włóz do dużej miski. Bakłażany pieką się nieco krócej. Kiedy trochę przestygną, obierz je, podziel na kawałki i włóz do miski. Cebule też pieką się krócej: po przestygnięciu popkrój je na połówki i włóż do miski. Upieczone połówki pomidorów włóż do miski w całości. Warzywa posól do smaku, najlepiej solą gruboziarnistą (odrobinkę!). Na koniec polej wszystko obficie oliwą z oliwek, dodaj posiekany czosnek i anchois. Escalivadę podaje się na ciepło jako oddzielne danie lub dodatek do ryżu, dziczyzny, drobiu i ryb.

Joseph Anastasi. Bakłażan i pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz