POTRAWKA Z GRZYBÓW I RYB W CHLEBIE

  • 40 dag filetów z pstrąga, okonia lub siei (albo innych ryb jeziorowych)
  • 30 dag leśnych świeżych grzybów (na przykład kurek, koźlarzy, podgrzybków albo maślaków)
  • 15 dag papryki pokrojonej w paski
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 40 dag pomidorów pelati (pokrojonych, obranych ze skórki)
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 4 łyżki posiekanej natki selera
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • mleko, sól, pieprz, oliwa
  • 1 duży lub 4 małe okrągłe chlebki
Paprykę, cebulę, czosnek i grzyby obsmaż na oliwie. Zalej pomidorami i zagotuj. Z jajka, mąki i odrobiny mleka przygotuj dość gęste ciasto na lane kluski. Zagotuj w rondlu wodę, posól ją. Łyżką nabieraj ciasto kluskowe i upuszczaj na lekko wrzącą wodę. Gotowe kluseczki wyłów łyżką cedzakową. Do pomidorów z warzywami dodaj pokrojone filety z ryb, zagotuj i przypraw, delikatnie mieszając. Wyłóż potrawkę do wydrążonych chlebów i posyp kluseczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz